Bývalým pracovníkom sninského Vihorlatu svitá na lepšie časy

25.11.2006 Snina

Snina 25. novembra (TASR) - Bývalým zamestnancom sninského Vihorlatu svitá na lepšie časy. Strojárensko-metalurgická spoločnosť UNEX, a. s. Uničov urobí zmlu...
Snina 25. novembra (TASR) - Bývalým zamestnancom sninského Vihorlatu svitá na lepšie časy. Strojárensko-metalurgická spoločnosť UNEX, a. s. Uničov urobí zmluvu o postúpení pohľadávok, ktoré predstavujú nevyplatené mzdy a uzatvorí zmluvu o postúpení pohľadávok, ktoré predstavujú nevyplatené mzdy a odstupné pre 385 zamestnancov bývalého Vihorlatu vo výške zhruba 25 miliónov korún.

Následne im pri podpise zmluvy vyplatí 10 tisíc korún, zvyšnú časť pohľadávok vyrovná v najbližšom období. Uviedol to dnes na stretnutí s vyše 200 bývalými zamestnancami sninského Vihorlatu generálny riaditeľ UNEX-u Peter Kalivoda.
S rozbehom výroby orientovanej na ťažké strojárstvo v zatiaľ prenajatých priestoroch bývalého Vihorlatu začne UNEX v polovici marca alebo začiatkom apríla. V prvej fáze zaškolí vo svojej fabrike v Uničove 50 pracovníkov, ktorí potom budú zaškoľovať na sninskej pôde ďalších. \"Vedenie firmy dnes deklarovalo, že výrobu rozbehne zatiaľ v prenajatých halách - lisy a žeriavy, ktoré pravdepodobne odkúpi po spriehľadnení majetkových vzťahov, \" uviedol pre TASR predseda odborového zväzu Metalurg František Cenkner. Dodal, že objem výroby v budúcom roku by sa mal pohybovať v rozpätí od 350 miliónov do 1 miliardy korún. \"Realita môže byť niekde uprostred, úmerne k tomu bude narastať aj počet zamestnancov, \" doplnil odborový predák.
Podľa Cenknera dnešná informácia je pre bývalých zamestnancov Vihorlatu, ktorí sú doma bez výplat od 23. marca tohto roku, veľmi pozitívna. Už spomínaným vyplácaním pohľadávok začne UNEX od 4. decembra.
UNEX je svetovo uznávaným výrobcom v odbore ťažkého strojárstva a partnerom radu svetových priemyselných korporácií. Špecializuje sa na vývoj, výrobu, montáž a modernizáciu kolesových rydiel pre ťažbu nerastných surovín. K jej produkcii patria tiež oceľové konštrukcie - od výroby mostov, žeriavov, výrobných a športových hál a podobne. Väčšinu svojej produkcie UNEX exportuje predovšetkým popredným firmám do celého sveta. Hlavným akcionárom UNEX-u je spoločnosť ARCADA Capital.
 

Vyberte región